Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Χου Τζιντάο: Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας που «αποβλήθηκε» από την ομιλία του Σι Τζινπίνγκ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε σήμερα στο Πεκίνο το εικοστό συνέδριό του, στο οποίο αναμενόταν να επισφραγιστεί η στέψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του κόμματος και του κράτους και να πάρει μορφή το πολιτικό μέλλον της χώρας την προσεχή πενταετία.

«Τολμήστε να αγωνιστείτε για τη νίκη», είπε σε θριαμβευτικό τόνο ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της χώρας στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης στο Παλάτι του Λαού, το τεράστιο κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν.

Όμως όσα είπε ο Σι δεν κατάφερε να ακούσει ο προκάτοχός του, Χου Τζιντάο. Ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας παρόλο που συμμετείχε στο συνέδριο, λίγο πριν από την ομιλία του Σι οδηγήθηκε έξω από την τελετή λήξης. 

Ο Victor Shih, ένας Κινέζος ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι η έξοδος του Χου ήταν «απλά εντυπωσιακή».

Ο 79χρονος Χου, εμφανώς αδύναμος, καθόταν δίπλα στον Σι όταν αξιωματούχοι τον πλησίασαν και τον οδήγησαν στην έξοδο. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απομάκρυνσή του από την αίθουσα. Ο Χου Τζιντάο, ο οποίος κατείχε την προεδρία μεταξύ 2003 και 2013, ήταν στην αίθουσα όταν τον πλησίασαν δύο αξιωματούχοι. Είπε κάτι στον Σι Τζινπίνγκ, ο οπίος έγνεψε πίσω, κι έπειτα ο Χου οδηγήθηκε έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Ο Χου φαινόταν απρόθυμος να αποχωρήσει. Είχε καθίσει δίπλα στον Σι και περπατούσε επιφυλακτικά καθώς έφευγε.

Να σημειωθεί ότι είχε παρακολουθήσει ολόκληρη την σχεδόν δίωρη εναρκτήρια ομιλία του Σι στο συνέδριο στις 16 Οκτωβρίου.

See also  Πώς «είδαν» οι ΗΠΑ την δολοφονία της Ντούγκινα

naftemporiki.gr

Πηγή