Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Χρέη στην ΑΑΔΕ συσσώρευσαν 800.000 φορολογούμενοι σε ένα μήνα

Μπορεί τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν… τρένο τους τελευταίους μήνες επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πακέτα στήριξης ωστόσο τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία τον Μάιο προκαλούν ανησυχία. Και αυτό γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 800.000 σε μόλις ένα μήνα. Συγκεκριμένα από 3,944 εκατομμύρια τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 4,74 εκατομμύρια τον Μάιο.

Εξ αυτών σχεδόν 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,36 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί φτάνει τα 112,5 δισ. ευρώ. Το πραγματικό ωστόσο, αυτό δηλαδή που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί είναι 87 δισ. Αμφότερα τα μεγέθη με μικρές διαφοροποιήσεις έναντι του Απριλίου.

Ηδη τους πρώτους πέντε μήνες το «νέο» λήξιπρόθεσμο χρέος έσπασε το φράγμα των 4 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι σχεδόν 40% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2021, οπότε ήταν 2,9 δισ. αν και αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται σε μια μόνο υπόθεση «αξίας» 0,8 δισ. ευρώ.

Εναντι των παραπάνω οι εισπράξεις που πέτυχε η ΑΑΔΕ τον Μάιο (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 156 εκατ. ευρώ (113 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2021. Συνολικά στο 5μηνο, οι εισπράξεις ήταν 761 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 έφτασαν τα 661 εκατ. ευρώ.

Πηγή

See also  Κεράσια από τον Όλυμπο στο πάνθεον των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Ασία