Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Όλα τα είχαμε, η Μελόνι μάς έλειπε

Οι Ιταλοί μπορεί να ήθελαν Μελόνι, όμως, οι διεθνείς αγορές δεν την ήθελαν. Τα πρώτα γκάλοπ μετά το κλείσιμο της κάλπης χθες στην Ιταλία έδειχναν ότι ο συνασπισμός δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων θα έχει την πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι στην πρωθυπουργία.

Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, η κ. Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα Ιταλίδα πρωθυπουργός, προερχόμενη από ένα κόμμα με φασιστικές ρίζες. Το γεγονός προκαλεί αγανάκτηση στην Αριστερά και προβληματισμό στη φιλελεύθερη δημοκρατική ελίτ της Ευρώπης, που φοβάται επανάκαμψη του λαϊκισμού. Από την άλλη πλευρά, η εκλογή της Μελόνι προκαλεί ενθουσιασμό στην εθνικιστική Δεξιά, λόγω των σκληρών θέσεών της εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, της κοινότητας των ΛΑΟΤΚΙ και των Βρυξελλών. Η ίδια έχει δηλώσει πως θα εφαρμόσει τις κυρώσεις  της Δύσης εναντίον της  Ρωσίας, παρότι οπαδοί του χώρου θα ήθελαν να τις άρει.

Με δεδομένο το πολύ υψηλό χρέος της Ιταλίας και τις μεγάλες ετήσιες αναχρηματοδοτικές ανάγκες της, το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και αναμενόμενο, είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία στις αγορές. Κι αυτό παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Μελόνι ότι δεν θα βάλει σε κίνδυνο την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ήδη οι αγορές έχουν ανεβάσει την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αρκετά πάνω από το 4%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Τον Φεβρουάριο του 2021, η απόδοση του ιταλικού ομολόγου ήταν 0,448% ενώ τον Νοέμβριο του 2011 είχε σκαρφαλώσει στο 7,28%. Το 10ετές ιταλικό ομόλογο απέδιδε 4,326% στο κλείσιμο της Παρασκευής έναντι 4,6% του αντίστοιχου ελληνικού. Από την άλλη πλευρά, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ιταλικού χρεογράφου από το αντίστοιχο γερμανικό παραμένει κοντά στις 230 μονάδες βάσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική της ΕΚΤ που αγοράζει ιταλικά ομόλογα με τα λεφτά από τις ωριμάνσεις των γερμανικών ομολόγων, ουσιαστικά αυξάνοντας τα ιταλικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της εις βάρος των γερμανικών. 

See also  Η αύξηση των επιτοκίων έχει και καλή πλευρά

Στην αγορά δεν αποκλείουν η εκλογή της Μελόνι στην πρωθυπουργία και κυρίως ενδεχόμενες λαϊκιστικές πολιτικές της να φέρουν σε πιο δύσκολη θέση την ΕΚΤ, που έχει τα ιταλικά ομόλογα υπό την προστασία της. Εξυπακούεται ότι ενδεχόμενες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ελληνικά χρεόγραφα, που επίσης θα βρεθούν αντιμέτωπα με την αβεβαιότητα των εθνικών εκλογών το 2023. Δεν αναφερόμαστε στις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Μιλάνου και κατά συνέπεια στην επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος. Οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις προσελκύουν κεφάλαια από τα χρηματιστήρια κι αλλού (ρευστοποιήσεις) ενώ καθιστούν πιο ακριβές τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο όσοι ανησυχούν με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ή απλώς υπερβάλλουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή