Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Fuel Pass 2: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα πώς θα πάρετε επιδότηση έως 100 ευρώ

Στα τέλη του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα Fuel Pass 2 για την επιδότηση των υγρών καυσίμων στους ιδιοκτήτες Ι.Χ και μοτοσυκλέτας. Με δεδομένο την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου στα 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, αναμένεται να μπορούν να συμπεριληφθούν περίπου 3,1 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι.

Αυξημένα είναι και τα ποσά που θα  λάβουν οι δικαιούχοι, καθώς η επιδότηση έχει ανέβει έως τα 100 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανάλογα με τον τόπο της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η καταβολή των χρημάτων της επιδότησης έχει προγραμματιστεί να γίνει πιο γρήγορα, μέσα σε τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση της αίτησης  Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στα τέλη του Ιουλίου και προκειμένου να την υποβάλετε πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Δικαιούχοι. Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην ιδιοκτησίας τους ΙΧ ή μοτοσυκλέτες, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Εισοδηματικό κριτήριο. Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν πρέπει να είναι πάνω από τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας (σύζυγος, εξαρτώμενα τέκνα). Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 42.000 ευρώ και για 4 παιδιά τα 45.000 ευρώ που είναι και το ανώτατο όριο.

Προϋποθέσεις. Προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση, το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώνει στην πλατφόρμα Fuel Pass 2 στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας

See also  Ράλι Πορτογαλίας - Υπερειδική: Ξεκίνημα με τον Neuville πριν το χώμα

Ύψος επιδότησης. Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση. Τα συνολικά ποσά της επιδότησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής:

Για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή:

  • 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακή κάρτας ή 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό

Για αυτοκίνητο σε νησιωτική χώρα

  • 100 ευρώ με τη χρήση κάρτας ή 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

Για μοτοσυκλέτες σε ηπειρωτική περιοχή

  • 60 ευρώ με τη χρήση κάρτα ή 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό

Για μοτοσυκλέτες σε νησιωτική χώρα

  • 70 ευρώ με κάρτα ή 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Σημειώνεται πώς οι ιδιοκτήτες ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων θα επωφεληθούν διπλά,  αφού εκτός από το fuel pass θα συνεχιστεί για το επόμενο 3μηνο η επιδότηση καυσίμου στην αντλία των 15 λεπτών ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης. 

Πώς και πότε θα δοθεί η επιδότηση

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση από εφαρμογή του smartphone τους (ηλεκτρονική κάρτα) δείχνοντάς της στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο τα ποσά θα μπορούν να πιστωθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Τα ποσά των επιδοτήσεων αναμένεται να καταβληθούν εφάπαξ στις αρχές Αυγούστου

Αναλυτικά παραδείγματα

See also  Flavio Briatore, η μεγάλη επιστροφή!

Λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στα καύσιμα αυτό τον μήνα τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Με 2,35 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,91 ευρώ.
  • Με 2,00 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,56 ευρώ.
  • Με 2,50 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,94 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,64 ευρώ.

Πηγή: