Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Βροχή email από την εφορία με φόρους και πρόστιμα για παλαιές φορο-υποθέσεις

φοροέλεγχοι

Το γκάζι των ελέγχων έχει πατήσει ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει τις παραγραφές

Χιλιάδες email με φόρους και πρόστιμα στέλνει τις τελευταίες ημέρες η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Τα «ραβασάκια» λαμβάνουν όσοι «ξέχασαν» να δηλώσουν αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία είχαν εισπράξει το 2017, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογούμενους που δεν δήλωσαν εισοδήματα από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, κάτοχοι οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Διαβάστε επίσης: Τα πρόστιμα στης εταιρείες που κερδοσκοπούν έχουν αποτέλεσμα

Ήδη, 89.494 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018 έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ με την οποία καλούνται να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό τα email που έλαβαν περίπου 16.000 οφειλέτες περιείχαν ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι κωδικοί πρόσβασης – password) και άλλων οφειλετών με την ΑΑΔΕ να διευκρινίζει ότι τα μηνύματα εστάλησαν εκ παραδρομής και σε αυτά δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης – password, ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, που περιελήφθησαν στα μηνύματα αυτά ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Είναι πολύ δύσκολη η μάχη με την ακρίβεια στην Ελλάδα

Εντός 30 ημερών η εξόφληση

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν εντός των επομένων ημερών σημειώματα προσδιορισμού φόρων και προστίμων θα πρέπει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εντός 30 ημερών, διάστημα εντός του οποίου εναλλακτικά μπορούν να ασκήσουν μόνο ενδικοφανή προσφυγή, καθώς δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

See also  Ουκρανία - Φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ: Πιθανή ένωση της περιοχής με τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης: Κτηνωδία στην Αράχωβα βίασαν σκύλο μέχρι θανάτου

Με βάση τις διατάξεις περί πενταετούς παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, αν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχει αποσταλεί ραβασάκι προσδιορισμού φόρου για υποθέσεις του έτους 2017, ο φάκελος μπαίνει στο αρχείο. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες μπορεί να επιμηκύνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα έτος, ή να ανατρέξουν ακόμα και στη δεκαετία.
Μπιλιετάκια με φόρους στέλνει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που εντοπίστηκαν με:

  • Ανακριβή δήλωση ή καθόλου δήλωση αναδρομικών ποσών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 και αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.
  • Μη υποβολή δήλωσης ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2017.
  • Μη υποβολή δήλωσης φορολογουμένων για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης. Ο εντοπισμός των φορολογουμένων αυτών έγινε κατόπιν διασταύρωσης των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για το έτος 2017

Πηγή