Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Το άγνωστο ελληνικό νησί με τη σπάνια ομορφιά και τη μια μόνη παραλία που θυμίζει Καραϊβική!

Πρόκειται για ένα νησάκι στ’ ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη το οποίο είναι κατάφυτο με σπάνια χλωρίδα και εξωτική ομορφιά, είναι η Σαπιέντζα.

Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ. (!) ενώ το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 219μ. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη. Περιηγηθείτε εδώ στα Κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης, στο Βενετικό άγγιγμα στην Πελοπόννησο

Η Σαπιέντζα διαθέτει μία και μόνο παραλία στο βόρειο τμήμα της, απέναντι από τη Μεθώνη, η οποία ονομάζεται Άμμος. Η παραλία είναι μαγευτική και νομίζει κανείς αντικρίζοντας τη, ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό μέρος… καθώς τα νερά της θυμίζουν (τουλάχιστον) αυτά της Καραϊβικής!

Η Σαπιέντζα είναι ένα κατάφυτο νησί με το μοναδικό στη Μεσόγειο δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων, τα οποία ξεπερνούν τα 10 μέτρα σε ύψος, ενώ υπάρχουν και θαμνώδη μεσογειακά φυτά, όπως κουμαριές ή σχίνα. Μία έκταση 240 στρεμμάτων του δάσους της Σαπιέντζας έχει ανακηρυχθεί επίσημα διατηρητέο μνημείο της φύσης! Επίσης η Σαπιέντζα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 μαζί με την γειτονική νήσο Σχίζα και την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.

Το ρινοδέλφινο, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta έχουν σπίτι τους τη Σαπιέντζα! Εδώ ζει επίσης ο Κρητικός αίγαγρος, το γνωστό κρι κρι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νησί σε μεγάλους πληθυσμούς προκειμένου να προστατευτεί από τον αφανισμό.

Η Σαπιέντζα είναι πραγματικά πανέμορφη και το -ιταλικό προφανώς- όνομά της sapienza, που της δόθηκε από τους Ενετούς, σημαίνει σοφία. Δόθηκε εξαιτίας μια ισχυρής ναυτικής τους παράδοσης της εποχής για ασφαλή ταξίδια στα νερά ανοιχτά της Μεθώνης.

See also  Κρήτη: Μπαλκόνι κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των περαστικών

Tip: Η ακατοίκητη βραχονησίδα που βρίσκεται ανάμεσα στις νήσους Σαπιέντζα και Σχίζα έχει σχήμα καρδιάς. Υπέροχη!

Δείτε το video

Ένα άγνωστο πανέμορφο νησί με… αποκρουστικό όνομα! 

Πρόκειται για ένα πανέμορφο, άγνωστο ελληνικό νησί, του οποίου όμως η ιστορία είναι δυστυχώς αιματηρή γεγονός το οποίο οδήγησε στο να πάρει και το αποτρόπαιο όνομά του, καθώς στο έδαφος του έγιναν μάχες και σφαγές.

Αναφερόμαστε στην νήσο Σφακτηρία κοντά στην Πύλο, που το όνομά της παραπέμπει στις αποτρόπαιες σφαγές και μάχες που διεξήχθησαν στο έδαφός της.

Η Σφακτηρία ουσιαστικά είναι βραχονησίδα της Μεσσηνίας στο νότιο Ιόνιο πέλαγος και συγκεκριμένα κοντά στην Πύλο, μπροστά στο φυσικό της λιμάνι, ως κυματοθραύστης. Είναι ένα μακρόστενο νησί με στρατηγική θέση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου.

Λόγω αυτής της στρατιωτικής θέσης εξελίχθηκαν εκεί αρκετά ιστορικά γεγονότα, όπως πολεμικές συγκρούσεις κατά τα αρχαία χρόνια, όπως επίσης και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Εκτός όμως από την ιστορία του νησιού και τα δυσάρεστα γεγονότα που την ακολουθούν, παράλληλα μιλάμε για ένα ιδιαίτερα όμορφο μέρος με υπέροχης φύση και τροπικές παραλίες. Εδώ θα δείτε ένα βίντεο που “αποκαλύπτει” από ψηλά τις ομορφιές του νησιού και αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος!

Δείτε το video

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Πηγή