Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Πρόωρο χαράτσι για εκατομμύρια οδηγούς

άδεια οδήγησης 150 ευρώ

Η αλλαγή διπλώματος οδήγησης κοστίζει 150 ευρώ

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν εκατομμύρια οδηγοί στην Ελλάδα που απέκτησαν την πλαστική κάρτα άδεια οδήγησης είτε αντικατέστησαν την παλιά με την πλαστική λόγω απώλειας ή φθοράς. Ξεκίνησαν λοιπόν οι διαδικασίες ανανέωσης οι οποίες μάλιστα περιλαμβάνουν εξετάσεις από ιατρούς (του Δημοσίου οι Ιδιώτες), πληρώνοντας τα παράβολα ύψους 128 ευρώ!

Σημειώστε πως υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που επιβάλλει την υποχρεωτική αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και την διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Πρώην μοντέλο έγινε πάστορας και τώρα κάνει καριέρα στο OnlyFans

Ενας οδηγός λοιπόν, που έβγαλε το δίπλωμα οδήγησης για παράδειγμα το 1992 -το ροζ χαρτόνι δηλαδή- η ημερομηνία λήξης του είναι το 2039. Ο ίδιος οδηγός αν ανανέωσε το ροζ χαρτόνι με το γνωστό πλαστικό δίπλωμα, το 2013, θα δει οτι αυτό λήξη το 2028 και όχι το 2039…

Η πρώτη «φουρνιά» των οδηγών λοιπόν που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα θα είναι όσοι έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης οι οποίες λήγουν το 2028.

Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης σήμερα ανέρχεται σε 128 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ένα παράβολο 50 ευρώ για ανανέωσης, ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση του διπλώματος και έναν παράβολο παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων 18 ευρώ (108 ευρώ συνολικά) και δύο παράβολα των 10 ευρώ έκαστο που αφορούν στους γιατρούς.

Διαβάστε επίσης: Απατεωνιές με κρυπτονομίσματα

See also  Το πρώτο GPS γίνεται 30 ετών - Δείτε πόσο άλλαξε η λειτουργία του στο πέρασμα των ετών (video)

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 η αμοιβή 10 ευρώ του γιατρού έχει καταργηθεί και ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτό που πιστεύει ότι αξίζει η εξέτασή του για την έκδοση του Πιστοποιητικού υγείας. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν πλέον +20 ευρώ οπότε και το κόστος της ανανέωσης μπορεί να ανέλθει πάνω από τα 150 ευρώ…

Όσοι πάλι έχουν κρατήσει το παλαιό ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουάριου του 2033 και αμέσως μετά θα πρέπει να το ανανεώσουν αποκτώντας την πλαστική κάρτα οδήγησης.

Στην Ελλάδα ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα καθώς η διοικητική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης προβλέπει και γιατρούς αλλά και το παράβολο της ανανέωσης που κοστίζουν σήμερα 128 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Cyber Sex: Γιατί οι Έλληνες το λατρεύουν;

Για παράδειγμα ένας νέος 18 ετών που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 θα πρέπει το 2028 να ανανεώσει το δίπλωμά του και να πληρώσει 128 ευρώ και κατόπιν το 2043 που θα είναι 48 ετών θα πρέπει να ανανεώσει και πάλι την άδεια οδήγησής του και κατόπιν το 2058 όποτε και θα είναι 63 ετών. Δηλαδή ο νέος οδηγός θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη!

Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών. Δηλαδή και ο παλαιός οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει την άδειά οδήγησής του κάθε 15 έτη ανεξάρτητα την ηλικία του έως ότου φτάσει την ηλικία των 65 ετών. Αν είχε κρατήσει το παλαιό ροζ τρίπτυχο χάρτινο δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.

See also  VW: Στο τραπέζι στο σενάριο για μεταφορά της παραγωγής εκτός Γερμανίας

Να υπενθυμίσουμε ότι με την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια και για οδηγούς άνω των 80 ετών η ανανέωση περιορίζεται στα 2 χρόνια.
Πηγή