Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Έλον Μασκ: Το κεντρικό πρόσωπο του αμερικανικού νεο-καπιταλισμού

Ελον Μασκ : Με μια περιουσία 221,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Η κοινότητα του Twitter τον γνωρίζει ως ενεργό χρήστη με περισσότερους από 110 εκατομμύρια ακόλουθους. Και τώρα, ο Μασκ, αγοράζοντας αυτήν ακριβώς την εταιρεία βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο απολύοντας στελέχη της εταιρείας. Και όλα αυτά, αφού προηγήθηκε ένα επικοινωνιακό φιάσκο με την εξαγορά του Twitter που οδήγησε ακόμη και σε δικαστική διαμάχη. Τελικά , ο εξωφρενικός επιχειρηματίας, που ήδη προσπαθεί να σώσει την ανθρωπότητα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πυραύλους στο Διάστημα, σήραγγες και εμφυτεύματα εγκεφάλου, πήρε τον έλεγχο του Twitter την  περασμένη Πέμπτη. Μεγαλομανής, εργασιομανής, ο Έλον Μασκ δίνει από τα tweets του, μια γεύση της προσωπικότητάς του: Μια εικόνα ενός επαναστάτη αφεντικού, λάτρη των προκλήσεων και φυσικά «μη πολιτικά ορθή».
Σε κάθε περίπτωση, ο Έλον Μασκ είναι ο αντίποδας του κλασικού συντηρητικού τύπου μάνατζερ και σήμερα πολώνει περισσότερο από ποτέ την αγορά αλλά και την κοινωνία. Αμερικανός και Καναδός πολίτης, έχει γίνει κεντρικό πρόσωπο του αμερικανικού νεοκαπιταλισμού με τις εξωπλανητικές του φιλοδοξίες και τα πολιτικά ιδανικά του. Όλα αυτά αρέσουν  στους θαυμαστές του, όπως και ο ασυνήθιστος τρόπος του. Πριν από λίγες εβδομάδες, για αστείο, άρχισε να πουλά ένα άρωμα που μυρίζει σαν καμένα μαλλιά, κερδίζοντας αρκετά εκατομμύρια.
Προερχόμενος από μια πλούσια νοτιοαφρικανική οικογένεια, ο Μασκ έφυγε έφηβος από τη χώρα του για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία. Μετά από μόλις δύο ημέρες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εγκατέλειψε το διδακτορικό του στη Φυσική  για να ιδρύσει την πρώτη του εταιρεία, τη Zip 2, την οποία πούλησε στην Compaq το 1999 για 307 εκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησε η ίδρυση της υπηρεσίας πληρωμών X.com, η οποία συγχωνεύτηκε με την Paypal το 2000 και τελικά πουλήθηκε στο Ebay το 2002 για 1,5 δις. Την ίδια χρονιά, ο Μασκ ίδρυσε τη διαστημική εταιρεία Space X, η οποία, μεταξύ άλλων, πραγματοποιεί πτήσεις στον διαστημικό σταθμό ISS. 

Διαστημικά όνειρα

See also  Σανγκάη: Άνοιξαν σαμπάνιες μετά την άρση του δρακόντειου lockdown - Η ζωή συνεχίζεται

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται επίσης φιλόδοξο ότι ο Μασκ θέλει να αποικίσει τον Άρη με το Space X μέχρι το 2050. Με τη SpaceX, που ιδρύθηκε με γοργούς ρυθμούς, η εταιρεία έγινε πάντως ο βασικός άξονας των νέων φιλοδοξιών της NASA.«Ο γενικός στόχος είναι να επιτραπεί η ανάπτυξη της ζωής σε πολλούς πλανήτες και να γίνει η ανθρωπότητα διαστημικό πολιτισμό», είπε ο Μασκ σε συνέντευξή του στο Time Magazine, το οποίο τον ανακήρυξε στα τέλη του 2021 ως προσωπικότητα της χρονιάς.

Το Forbes βαθμολόγησε μάλιστα τον Μασκ με 8 στην 10βαθμη κλίμακα των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων. «Ο Μασκ έδειξε μέσα από το αδυσώπητο επιχειρηματικό του πνεύμα ότι δεν αρκεί να γεννηθείς πλούσιος – πρέπει να δημιουργήσεις πολλά περισσότερα χρήματα», γράφει το Forbes. Ανήσυχος επιχειρηματίας ο Μασκ , έγινε περισσότερο γνωστός για τα επιτεύγματά του στην ηλεκτροκίνηση: Με την Tesla, έκανε την ηλεκτροκίνηση κοινωνικά αποδεκτή και έτσι έβαλε υπό πίεση τους καθιερωμένους γίγαντες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αλλά, οι ανακοινώσεις σχετικά με τις δικές του εταιρείες θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Δεν έχουν τηρηθεί επανειλημμένα οι προθεσμίες για την κυκλοφορία νέων μοντέλων Tesla στην αγορά.

«Κολασμένο τρίο»

Ο Μασκ δεν διστάζει να ξεπερνά κάθε όριο.Δεν είναι άλλωστε ο οποιοσδήποτε.Μπορεί να μην έχει  είχε ιδέα για τη γεωπολιτική-ούτε  χρειάζεται να έχει, δεν είναι πολιτικός-αλλά κάλεσε,για παράδειγμα τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να βρουν λύση  για την Ουκρανία. Ο Μασκ τώρα παίζει επίσης ρόλο στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας .Κάτι επικίνδυνα παράξενο. Και επικίνδυνο για όλους μας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ ανέβασε στο Twitter ένα «σχέδιο ειρήνης» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα σχέδιο που αγνοεί τα ουκρανικά συμφέροντα και το διεθνές δίκαιο, κάτι που δεν είναι εντελώς ασήμαντο.
Το «σχέδιο» έκανε πάταγο, αντέδρασε ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Μασκ αρνήθηκε στη συνέχεια ότι έχει μιλήσει με τον Πούτιν. Ταυτόχρονα βέβαια, η θυγατρική Starlink του Space-X παρέχει στα ουκρανικά στρατεύματα internet μέσω δορυφόρου. Και πιθανότατα θα συνεχίσει να προσφέρει την υπηρεσία του στην Ουκρανία .
Υπάρχουν  επίσης ενδείξεις ότι ο Μασκ θα αφήσει τον Τραμπ να επιστρέψει στο Twitter. Το δίκτυο «Truth Social» του Τραμπ δεν είναι καλό και παρά  τον πλούτο του, δεν μπορεί πραγματικά να το λειτουργήσει . Μασκ συν Τραμπ συν Twitter – μια πολύ κακή ιδέα. Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν αισίως ένα μεμονωμένο γεγονός. Οι επιθέσεις στη δημοκρατία και τις αξίες της θα γίνονταν πιθανώς μόνιμες κάτω από αυτό το κολασμένο «τρίο».

See also  Ζουνίνιο: Ο Ρούντι Γκαρσία θα φτιάξει και πρωινό στον Ρονάλντο

Ο Μασκ απευθύνεται όλο και περισσότερο σε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους. «Το ελευθεριακό του στυλ περιλαμβάνει και λίγη ριζοσπαστική ακροδεξιά» λέει ο Ρότζερ Κέι της Endpoint Technologies Associates.

Πηγή