Στην Αθήνα σε απόσταση, περίπου, 40 λεπτών από το κέντρο της θα βρείτε ένα μοναδικό μέρος που μπορεί να σας ταξιδέψει με τις πανέμορφες αντιθέσεις του, παρόλο που βρίσκεται εντός του νομού.
Ο συνδυασμός που συνθέτει αυτόν τον μικρό παράδεισο είναι μία βυθισμένη βάρκα, ένα μοναχικό νησάκι, ένα εκκλησάκι και τα τιρκουάζ νερά και μοιάζει σαν να έχει βγει από καρτ πόσταλ! Ο λόγος για την Βραυρώνα, έναν προορισμό ιδανικό για μια μίνι εκδρομή με αφορμή την αργία της 28ης Οκτωβρίου.
Θα δείτε έναν από τους σηµαντικότερους ναούς της αρχαιότητας του 6ου αι. π.Χ., θαυµάσιες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, ακατοίκητα νησάκια και µυστηριώδη σπήλαια… Kι µόλις 43 χλµ. από το κέντρο της Αθήνας! Η Βραυρώνα είναι ένας γραφικός οικισµός που αποτελεί έναν από τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, τόπος λατρείας της θεάς Άρτεµις ενώ υπάρχει και Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο υγρότοπος του Ερασίνου ποταµού, ένας από τους πλέον σηµαντικούς εναποµείναντες της Αττικής. έχει ενταχθεί στο πρόγραµµα Natura 2000. Τοp
Secret: Η Δολίνη Βραώνας, 2,5 χλµ. νότια του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί ένα σπήλαιο σε σχήµα λεκάνη, µε τεράστια παλαιοντολογική σηµασία.
Η περιοχή της Βραυρώνας
Ο Ναός της Αρτέμιδος, που έχει δώσει το όνομά του στον δήμο της ανατολικής Αθήνας, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας.
Ήταν χτισμένη σε έναν κόλπο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Κατοικήθηκε κατά την νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού. Την εποχή του Θησέα η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος.
Σύμφωνα με την μυθολογία
Ο τόπος, σταδιακά, εξελίχθηκε σε τόπο λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή. Σύμφωνα με την μυθολογία, κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμις απαίτησε την θυσία της Ιφιγένειας. Με αντάλλαγμα να αφήσει τον Μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία.
Την στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στην χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ιφιγένεια επέστρεψε στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδελφού της, Ορέστη.
Σε μία παραλλαγή του μύθου που μεταφέρει ο Ευριπίδης, θέλει την Ιφιγένεια στην επιστροφή της να έφτασε στην Βραυρώνα και να έγινε ιέρεια της Αρτέμιδος.
Γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ ξεκίνησε η λατρεία της Αρτέμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας. Ενώ ο ναός κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα επόμενα χρόνια υπήρξε σημαντική επέκταση του λατρευτικού χώρου.
Η επέκταση αυτή της προϊστορικής Βραυρώνας έγινε μέσα στους χρόνους. Μετά από την Μυκηναϊκή εποχή και κατά πάσα πιθανότατα κατά τους Γεωμετρικούς χρόνους.
Από τους αρχαίους συγγραφείς ο Ηρόδοτος, ο Ευφορίων και ο Νόννος τοποθετούν τη Βραυρώνα κοντά στη θάλασσα. Η περιοχή άρχισε να παρακμάζει, σταδιακά, μετά τους πολέμους των Αθηναίων με τους Μακεδόνες. Με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί τον 2ο αιώνα π.Χ., πιθανόν μετά από πλημμύρες.
Μάλιστα, ο περιηγητής Παυσανίας τρεις αιώνες αργότερα, δεν αναφέρει σχεδόν τίποτε για την περιοχή της Βραυρώνας. Το μόνο που αναφέρεται, είναι ο μύθος του Ευριπίδη για την επιστροφή της Ιφιγένειας.
Οι τελευταίες αναφορές του αρχαίου τοπωνυμίου “Βραυρών” συναντώνται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους στο γραμματικό Θεόγνωστο (9ος αιώνας μ.Χ.) και στο λεξικό της Σούδας (10ος αιώνας μ.Χ.).
Δείτε το βίντεο:
Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr: