Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ταξίδι στις Μικρές Κυκλάδες για αξέχαστες εναλλακτικές διακοπές!

Τα ελληνικά νησιά είναι σταθερά ανάμεσα στους πιο αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως και αναμφίβολα είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε στη χώρα αυτή. Αν έχεις επισκεφτεί τα γνωστά και κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά, ή απλά, θες να γνωρίσεις κάτι τελείως μοναδικό, τότε ίσως οι Μικρές Κυκλάδες να είναι το ιδανικό μέρος των διακοπών σου.

Είναι ένα σύμπλεγμα από μικρά νησιά ανατολικά των Κυκλάδων νότια της Νάξου, γνωστά για τις εξωτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και τη λευκή άμμο και την ήρεμη ζωή μακριά από το θόρυβο των γειτονικών τουριστικών νησιών. Μόνο τέσσερα από αυτά κατοικούνται. Τα τελευταία χρόνια, τα άλλοτε άγνωστα και άγονα νησάκια έχουν μετατραπεί σε hot προορισμό για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές και ονειρεμένες παραλίες.

Γιατί να πάω;

Για τους λάτρεις των νησιών, αυτή η νησιωτική αλυσίδα είναι ένας επίγειος παράδεισος. Μια επίσκεψη εδώ φέρνει στο νου το πώς ήταν τα ελληνικά νησιά πριν από 20 χρόνια, όταν η ζωή κυλούσε αργότερα και οι απολαύσεις ήταν πιο απλές. Στις Μικρές Κυκλάδες, θα πρέπει να κλείσετε τους διακόπτες και να μπείτε σε ρυθμούς νησιωτικούς. Ο μαγικός συνδυασμός από βόλτες, κολύμπι, μεσημεριανή siesta, παρέα με ένα καλό βιβλίο και τα γενναιόδωρα γεύματα στις ταβέρνες θα σας κάνει να ξεχάσετε τι μέρα της εβδομάδας είναι. Οι λαμπερές μπουτίκ, η έντονη νυχτερινή ζωή και τα πλήθη με τα selfie stick στη Μύκονο και τη Σαντορίνη απέχουν πολλά χιλιόμετρα από εδώ.

Τα νησάκια αυτά δέχονται ένα μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών με ανεξάρτητο πνεύμα καθώς και επισκεπτών που τα επισκέπτονται πλέον κάθε χρόνο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα βρείτε πλήθη να συρρέουν εκεί, σε καμία περίπτωση όμως δε θυμίζουν τα πολυσύχναστα νησιά των Κυκλάδων. Το Μάιο, τον Ιούνιο και το Σεπτέμβρη δύσκολα θα βρείτε πάνω από 10 άτομα σε κάποια παραλία. Τα κρυστάλλινα νερά με τα απίστευτα χρώματα του ουρανού αγκαλιάζονται συνήθως από λευκή άμμο με λίγα αρμυρίκια, πεύκα και σχίνους.

See also  Τα ΑΕΙ αναζητούν άμυνες στην επέλαση του ChatGPT

Κουφονήσια: Ένα αστέρι γεννιέται

Τα Κουφονήσια αποτελούν έναν ανερχόμενο προορισμό που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας για ψαγμένους λάτρεις των νησιών, ενώ κάθε χρόνο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσθέτουν όλο και περισσότερα δρομολόγια. Αυτό κάνει τα Κουφονήσια την ιδανική επιλογή για αρχάριους επισκέπτες των Μικρών Κυκλάδων, αφού υπάρχουν περισσότερα καταλύματα και η πρόσβαση είναι ευκολότερη.

Telegraph, τα 10 ελληνικά νησιά για ξέγνοιστες διακοπές - Κουφονήσια

Είναι γνωστά και ως η “Μύκονος των Μικρών Κυκλάδων” για τα λευκά πλακόστρωτα στενάκια, την πανέμορφη Χώρα που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Κυκλαδίτικης Αρχιτεκτονικής και με διάσπαρτα καφέ κι εστιατόρια, ακόμα και μερικές γκαλερί. Πρόκειται για 2 μικροσκοπικά νησάκια: το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι.

Κουφονήσια

Το Άνω Κουφονήσι έχει πληθυσμό 370 κατοίκους με κύρια ασχολία την αλιεία και λιγότερο την κτηνοτροφία. Τι θα μπορούσαμε να πούμε για τις παραλίες του νησιού, με την εξωτική ομορφιά και τα απίστευτα νερά; Το Πορί, το Γάλα, η Πισίνα κι ο Φοίνικας θεωρούνται οι πιο όμορφες παραλίες του νησιού, ενώ οι πιο πολυσύχναστες είναι η Χαροκόπου και η Πλατιά Πούντα. Το βραδάκι απολαύστε ένα κοκτέιλ στα μπαράκια του λιμανιού, με γνωστότερο το Σορόκο.

Το Κάτω Κουφονήσι είναι αρκετά μικρότερο και σήμερα είναι σχεδόν ακατοίκητο και επιβάλλεται μια ημερήσια εκδρομή με το καϊκάκι από το άνω Κουφονήσι για να το ανακαλύψετε. Στο νησί θα βρείτε λίγα σπίτια που ανήκουν σε ψαράδες, μια ταβέρνα και την παραλία Νερό με τα πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ δεν είναι οργανωμένη, οπότε προνοήστε να έχετε μαζί σας ομπρέλα κι όλα τα απαραίτητα. Μη χάσετε τον πλήρη οδηγό μας για τα Κουφονήσια!

Κουφονήσια

Δονούσα: Η «Μάγισσα» των Μικρών Κυκλάδων

Η Δονούσα, με πανέμορφες παραλίες, φιλικούς ανθρώπους και τα πεντανόστιμα τοπικά φαγητά δεν είναι δυνατό να μην σας μαγέψει! Η ήσυχη παραλία του Κέδρου βρίσκεται περίπου 1 χμ από το λιμάνι του νησιού το Σταυρό, και πρόκειται για μια απίστευτη αμμουδιά. Από εκεί μπορείτε να πάτε στην ακόμα ομορφότερη και πιο απομονωμένη παραλία Λιβάδι και το Φυκιό. Ένα από τα πιο γνωστά χωριά είναι η Καλοταρίτισσα, με πολλές μικρές και ονειρικές παραλίες και μια ταβέρνα. Το νησί εκτός από απίστευτες παραλίες έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, με μονοπάτια και διαδρομές για τους λάτρεις της άγριας κυκλαδίτικης φύσης.

See also  Χρ. Σπίρτζης: Δεν ισχύει το «όλοι φταίμε» για το δυστύχημα των Τεμπών
Δονούσα

Ηρακλειά: Με την υπέροχη αρχιτεκτονική

Η Ηρακλειά, με πληθυσμό μόλις 170 κατοίκους, είναι ένα ακόμα πιο ήσυχο και λιγότερο ανεπτυγμένο νησί. Η ομορφιά της είναι σχεδόν εξωπραγματική. Είναι ήρεμη, απομονωμένη, σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δίπλα σας θα περνάνε γαϊδουράκια που κάνουν τη βόλτα τους χωρίς τη συνοδεία ανθρώπων. Με το που κατεβαίνει κανείς από το πλοίο χάνει τελείως την αίσθηση του χρόνου.

Το νησί διαθέτει πανέμορφες παραλίες που διατηρούν την αγνότητα και την ηρεμία τους, ενώ είναι ιδανικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία και τη φύση. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 κι αποτελεί καταφύγιο άγριων πουλιών. Στο “Στέκι της Αννιώς” θα χαλαρώσετε τρώγοντας τα σπιτικά πιάτα και γλύκά της Άννας, ή απολαμβάνοντας έναν καλό ελληνικό καφέ. Αξίζει να επισκεφτείτε το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, όπου θα χρειαστεί να μπουσουλήσετε μερικά μέτρα για να το εξερευνήσετε και να θαυμάσετε τους σταλακτίτες του και την εικόνα του Αγίου Ιωάννη.

Ηρακλειά

Κέρος: Ένα νησί θησαυρός

Το μόνο ακατοίκητο νησί των Μικρών Κυκλάδων είναι η Κέρος, με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού θεωρείται ότι έχει το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο. Είναι ορεινή κι άγονη χωρίς πηγές πόσιμου νερού. Στο δυτικότερο άκρο του νησιού βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός του Δασκαλιού, όπου οι νεότερες ανασκαφές φέρνουν στο φως πλήθος επιβλητικών και πυκνών δομημένων κατασκευών. Με τον όρο “Θησαυρός της Κέρου” χαρακτηρίζονται τα δεκάδες μαρμάρινα αρχαία γλυπτά που κλάπηκαν από το νησί τον 20ο αιώνα. Αυτά διοχετέυθηκαν στη διεθνή αγορά καταλήγοντας σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Όποιο νησί και να επιλέξετε, ένα είναι σίγουρο: οι Μικρές Κυκλάδες αποτελούν ίσως το πιο ξεχωριστό νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας, που μοιάζει σαν να έχει ξεχαστεί από το χρόνο. Η ιδιαίτερη άγρια φύση τους, οι παρθένες και απαράμιλλης ομορφιάς παραλίες, το άγονο τοπίο και η βαθιά ιστορία τους θα σας μαγέψουν και θα σας σημαδέψουν τόσο που θα θέλετε να πάτε ξανά και ξανά…

See also  Κορινθία -Πατέρας οικογένειας παλαιοχριστιανών: «Δεν δίνω DNA, ούτε εμβόλιο έχω κάνει, είμαι εναντίον»
Κέρος, Μικρές Κυκλάδες

Σχοινούσα: Στο «νησί του Ήλιου»

Οι δαντελωτές ακρογιαλιές, τα χαμηλά σπίτια με τα γαλάζια παράθυρα και οι λιθόστρωτες αυλές με τα λουλούδια είναι κάποιες από τις εικόνες που αντικρίζει κανείς στη Σχοινούσα ή αλλιώς στο νησί του Ήλιου.

Σχοινούσα, το νησί του Ήλιου

Δεν το αποκαλούν τυχαία νησί του Ήλιου, καθώς η Σχοινούσα λάμπει σε κάθε της γωνιά. Από τη θάλασσα και την άμμο μέχρι τα λευκά σπιτάκια της, όλα λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο με έναν τρόπο που σε καθηλώνει… 

Σχοινούσα, το νησί του Ήλιου -λιμάνι

Η Σχοινούσα, η μικρή των Κυκλάδων έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά και ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται νότια της Νάξου, ανάμεσα την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια και την Κέρο και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μικρά νησάκια του Αιγαίου που γεμίζει αξέχαστες αναμνήσεις τον ταξιδιώτη. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σαν βάση τη Νάξο και κάνουν εκδρομές στη Σχοινούσα. Ανακαλύψτε πώς ο “Μικρός Παράδεισος” των Κυκλάδων θα σας συναρπάσει!

Σχοινούσα, το νησί του Ήλιου, γενική εικόνα του νησιού
Σχοινούσα, το νησί του Ήλιου, σοκάκι
Σχοινούσα, το νησί του Ήλιου, μπλε και άσπρο

Το θαμνώδες φυτό σχίνος ευδοκιμεί σε όλο το νησί χαρίζοντάς του και το όνομα του. Η Σχοινούσα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 καθώς φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά και ενδημικά κυκλαδίτικα φυτά.

Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της κολυμπώντας στα κρυστάλλινα νερά της, κάνοντας πεζοπορία και ανακαλύπτοντας τα πολλά μυστικά λιμανάκια της. Στη μικρή παραλία Ψιλή Άμμος τα τιρκουάζ νερά και η λευκή άμμος με τις αμμοθίνες δίνουν μια εξωτική αίσθηση στο τοπίο.

Παραλία- Σχοινούσα, το νησί του Ήλιου
Σχοινούσα, παραλία
Σχοινούσα, σκάφος

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Πηγή