Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Λευκός Οίκος: Η επίθεση στην Οδησσό απειλεί τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η επίθεση της Ρωσίας στο ζωτικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία για τα σιτηρά, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Λευκός Οίκος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διερευνούν εναλλακτικές με τη διεθνή κοινότητα για να αυξήσουν τις εξαγωγές της Ουκρανίας μέσω χερσαίων οδών, πρόσθεσε η Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι η πυραυλική επίθεση του Σαββάτου με στόχο στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία θα επηρεάσει το σχέδιο επανεκκίνησης των εξαγωγών από τη χώρα. 

«Θα το παρακολουθούμε στενά για να δούμε αν η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, καθώς αυτή η επίθεση θέτει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Ρωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Την περασμένη Παρασκευή η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν μια συμφωνία, η οποία υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, για να επιτραπεί η εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που μπλοκάρονται από τις δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς υπάρχει ανησυχία για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Στην τελετή υπογραφής στην Κωνσταντινούπολη παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να  τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας. «Αναμένουμε από αυτούς να τηρήσουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις ευθύνες που ανέλαβαν», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η «επιχειρησιακή πτυχή» του μηχανισμού θα συντονιστεί από ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα κόμματα.

See also  LIVE - Ε.Ε.: «Παράθυρο» για νέες κυρώσεις που δεν θα αγγίζουν τον ενεργειακό τομέα

Ωστόσο, μόλις 12 ώρες αφότου η Μόσχα υπέγραψε τη συμφωνία με το Κίεβο, η Ρωσία επιτέθηκε στην Οδησσό – μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνταν οι αποστολές – με επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση κατάφωρη «βαρβαρότητα», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Μόσχα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Τα χτυπήματα στην Οδησσό καταδίκασαν έντονα τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

naftemporiki.gr

Πηγή