Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Νάξος Smart Island: Η Amazon “μεταφέρει” το κυκλαδίτικο νησί στην εποχή της έξυπνης κινητικότητας

Η Amazon Web Services προίσταται του νέου project μετατροπής ενός ελληνικού νησιού σε ‘smart island‘. Ο λόγος για τη Νάξο, που θα μετασχηματιστεί σε έξυπνο νησί και θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της αλλά και ευκαιρίες σε τοπικές και ξένες επιχειρήσεις, καθώς και έναν τέλειο προορισμό για τουρίστες.

Το project θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με 20 ελληνικές εταιρείες, καθώς και με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η χρήση των τεχνολογιών της AWS θα πρωτοστατήσει στη μετατροπή της Νάξου σε ένα νησί γεμάτο αυτόνομες, έξυπνες μετακινήσεις και σαφώς μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέσω τεχνολογιών Internet of Things (ή αλλιώς Διαδίκτυο των πραγμάτων), και την επικοινωνία όλων των συστημάτων μέσω 5G

Η επιλογή της Νάξου δεν ήταν τυχαία: έγινε το κατάλληλο μέρος για αυτό το project χάρη στο μέγεθος, την τοποθεσία, καθώς και τη σύνδεση internet, ενώ είναι και το μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες με 22.000 μόνιμους κατοίκους και 130.000 τουρίστες κάθε χρόνο.

Η μετατροπή σε Smart Island

Με εφαλτήριο το AWS Cloud, η Νάξος θα γίνει ένα νησί που θα δει τις υπάρχουσες υποδομές του να αναβαθμίζονται, ενώ κι οι δημόσιοι λειτουργοί θα εκπαιδευτούν καταλλήλως για να ανταπεξέλθουν στην νέα, ψηφιακή εποχή του νησιού.

Η έξυπνη κινητικότητα είναι στο επίκεντρο, με το IoT να βρίσκει εφαρμογή στο λιμάνι του νησιού, καθώς θα καταγράφεται η άφιξη κι αναχώρηση επιβατικών πλοίων, ενώ εκτεταμένη θα είναι κι η χρήση τεχνολογιών όπως οι έξυπνες πληρωμές ταξί, οι έξυπνοι αισθητήρες για το πάρκινγκ και οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

See also  Το νέο Kia EV6 κυριαρχεί στο Trophιe de L'argus 2022

Στον τομέα της υγείας, η μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και προϊόντων δειγματοληψίας μεταξύ της Νάξου κι άλλων, μικρών νησιών στις Κυκλάδες θα γίνεται με drone, ενώ υπηρεσίες τηλεϊατρικής θα συνδέουν ασθενείς με ιατρικό προσωπικό εξ αποστάσεως

Τέλος, θα είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική ο έλεγχος κι η καταγραφή των εμπορευμάτων που καταφτάνουν στο νησί, μέσα από υπηρεσίες tracking που θα βοηθήσουν στον ακριβή εντοπισμό τους, βελτιώνοντας σημαντικά τα logistics σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: