Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Πολιτική κρίση για τον Μπόρις Τζόνσον από το ντόμινο παραιτήσεων

Χαοτική η κατάσταση στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μετά από  απανωτές παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μέσα σε λίγες ώρες, εξαιτίας του σκανδάλου Πίντσερ.

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε απόψε  από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν.

Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ.

Ο Μπιμ Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία. Νωρίτερα, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνησή του, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

Αργότερα παραιτήθηκαν δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος  από τις κυβερνητικές θέσεις τους που δεν ήταν υψηλόβαθμες την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησής του νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC.

«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος…»

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους νωρίτερα, τη στιγμή που ο ίδιος ο Τζόνσον προσπαθούσε να ζητήσει συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στο οποίο ενεπλάκη μέλος της κυβέρνησής του την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζόνσον παραδέχτηκε το λάθος του αλλά είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πως ο Κρις Πίντσερ, ο πρώην αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, ήταν ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

See also  Ρωσικά μέσα: Επιβεβαιώνουν το θάνατο δύο Ουκρανών στρατιωτών

«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όποιον επηρεάστηκε από αυτό», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ηγέτης Αντιπολίτευσης: Ναι στις πρόωρες εκλογές  

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε από τη μεριά του ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι θα δεχόταν ευμενώς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε δύο από τους βασικούς υπουργούς του που παραιτήθηκαν σήμερα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ απάντησε: “Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση καταρρέει”.

 Ναντίμ Ζαχάουι,ο νέος υπουργός Οικονομικών

Τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, τον Ναντίμ Ζαχάουι, διόρισε ο Μπ. Τζόνσον στη θέση του υπουργού Οικονομικών, από την οποία ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα.  

Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι. Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Πηγή