Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Μπόρις Τζόνσον: Γιατί άφησε ελεύθερο το πεδίο στον Ρίσι Σούνακ;

Η παραίτηση της Λιζ Τρας από την βρετανική πρωθυπουργία την προηγούμενη εβδομάδα έπιασε στις διακοπές τον Μπόρις Τζόνσον– η κούρσα διαδοχής μετά την παραίτησή του οποίου είχε αναδείξει νικήτρια την Τρας.

Ο Τζόνσον γύρισε στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο και την Κυριακή ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών και κατ’ επέκταση την πρωθυπουργία της χώρας.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, συνάντησή του με τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πορεύεται πλέον χωρίς εμπόδια στον δρόμο για την πρωθυπουργία- δεδομένου ότι η Πένι Μόρντοντ που είναι επίσης υποψήφια για την διαδοχή της Τρας δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαραίτητες 100 ψήφους βουλευτών ώστε να «κλειδώσει» η υποψηφιότητά της. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του BBC, τον Σούνακ υποστηρίζουν δημοσίως 180 βουλευτές των Τόρις ενώ την Μόρντοντ 25.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά του Τζόνσον υποστήριζε μέχρι χθες ότι ο ίδιος είχε συγκεντρώσει την υποστήριξη 100 βουλευτών, παρόλο που δημοσίως τον υποστήριζαν πολλοί λιγότεροι. Επομένως, εφόσον είχε 100 ψήφους, γιατί έκανε πίσω;

Ο Τζόνσον προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αναφέροντας πως υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις προς το πρόσωπό του και δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αποτελεσματικά αν δεν είχε ένα ενιαίο κόμμα στη Βουλή.

«Πιστεύω ότι είμαι σε θέση να επιτύχω μια νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές το 2024. Τις τελευταίες ημέρες δυστυχώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο. Και παρόλο που επικοινώνησα τόσο με τον Ρίσι (Σούνακ) όσο και με την Πένι (Μπόρντοντ) –γιατί ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε μαζί για το εθνικό συμφέρον– δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό. Επομένως, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον τα καταφέρει», ανέφερε ο Τζόνσον.

See also  Χρηματιστήριο: Τα κέρδη της Jumbo στήριξαν τις 963 μονάδες, στο +0,15% ο Γενικός Δείκτης

Η Κίτι Μπολς του Spectator συνοψίζει πώς ο Τζόνσον κατέληξε στην δύσκολη απόφαση να αφήσει τον εαυτό του εκτός κούρσας:

  • Υπήρχε την Κυριακή το απόγευμα αυξανόμενη ένταση μεταξύ των υποστηρικτών του Τζόνσον διότι δεν είχε ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι θα συμμετείχε στον αγώνα.
  • Ο αριθμός των βουλευτών που τον υποστήριζαν δημόσια – γύρω στους 60 – ήταν αρκετά κάτω από τους 100 που απαιτούνταν και ήταν πραγματικά μικρός συγκριτικά με τους 152 που είχαν δηλώσει ως τότε πως τάσσονται υπέρ του Σούνακ.
  • Οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί από τους υποστηρικτές του ότι είχε φτάσει το κατώφλι των 100 βουλευτών αντιμετωπίστηκαν με κάποιο σκεπτικισμό, δεδομένου ότι θα σήμαινε ότι δύο στους πέντε από τους υποτιθέμενους υποστηρικτές του δεν ήταν διατεθειμένοι να το δηλώσουν δημόσια. Ακόμη και τώρα, όταν ισχυρίζεται ότι κέρδισε την υποστήριξη 102 βουλευτών, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί σχεδόν οι μισοί ήθελαν να το κρατήσουν κρυφό.
  • Έγινε επίσης σαφές ότι η εκστρατεία Σούνακ είχε δυναμική κερδίζοντας την υποστήριξη αρκετών κορυφαίων Τόρις από την δεξιά πτέρυγας, μεταξύ των οποίων η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η Κέμι Μπάντενοχ και ο Στιβ Μπέικερ.
  • Ενώ οι υποστηρικτές του Τζόνσον εκτιμούσαν ότι χρειαζόταν μόνο να «πιάσει» τις 100 ψήφους για να ανοίξει η ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος- όπου αναμενόταν να έχει το πλεονέκτημα έναντι του Σούνακ-, έγινε σαφές ότι θα υπάρχουν προβλήματα διακυβέρνησης εάν ο Τζόνσον έφτανε μέχρι το τέλος.
  • Η απόφαση του Τζόνσον να παραιτηθεί σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες  του Σούνακ. Ο μόνος άλλος υποψήφιος που έμεινε στην κούρσα είναι η Πένι Μόρντοντ που δυσκολεύεται να βρει υποστηρικτές. Σε αυτή τη φάησ όμως η βάση του Τζόνσον μπορεί να παίξει τον ρόλο ρυθμιστή. Αρκετοί από αυτούς τους βουλευτές είναι ήδη δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Τζόνσον να μην «τρέξει», επομένως η Μόρντοντ θα μπορούσε να κερδίσει μερικούς από τους υποστηρικτές του- κάτι που ωστόσο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό. 
  • «Είναι αυτό το τέλος για τον Τζόνσον;», διερωτάται η Μπολς για να απαντήσει: «Αυτό φαίνεται απίθανο». Στο μήνυμά του ο Τζόνσον κατέληξε λέγοντας «Φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή». Αυτό το μήνυμα έλαβε από τους «μεγάλους» Τόρις καθώς προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν να θέσει υποψηφιότητα, αναφέρει η ίδια. Το μήνυμα είναι ότι υποχωρώντας τώρα, θα μπορούσε να επιστρέψει στο μέλλον.
See also  Με βίντεο και «υποκλαπείσα συνομιλία» το Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ

naftemporiki.gr

Πηγή