Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Πολωνία και Τσεχία θέλουν να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας

Συμφωνία για την προστασία του σλοβακικού εναέριου χώρου από τις τσεχικές και πολωνικές αεροπορικές δυνάμεις υπέγραψε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ, μαζί με τους Τσέχους ομολόγους του Γιάνα Τσερνοσόβα και τον Πολωνό Μάριους Μπαλστσάκ . Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, όταν προσγειωθούν τα σλοβακικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε ότι η χώρα του ενδέχεται να στείλει τα MiG-29 στην Ουκρανία, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.

Στις 14 Αυγούστου, ο Γιάροσλαβ Ναντ διέψευσε αναφορές ότι η Σλοβακία είχε ήδη παραδώσει τα μαχητικά στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.

Η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας έως ότου παραδοθούν στη Σλοβακία αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να αντικαταστήσουν τα MiG-29. Η αγορά τους ολοκληρώθηκε το 2018 και η παράδοση έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Πηγή: Le Figaro

Πηγή

See also  Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο στρατός αποσύρθηκε από το Λισιτσάνσκ αλλά υπόσχεται ότι «θα επιστρέψει»