Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Πόλεμος: Ρωσικές επιθέσεις σε σειρά ουκρανικών πόλεων- Εκρήξεις και στο Κίεβο

Εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, στα βόρεια, ανατολικά και νότια της χώρας, μια ημέρα αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με drone σε πολλές πόλεις της χώρας.

Το πρωί της Τρίτης πλήγματα έχουν αναφερθεί από τις αρχές στις πόλεις: Κίεβο, Κριβί Ριχ (ιδιαίτερη πατρίδα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι), Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζιτομίρ και Μικολάιβ. 

Πολλά από τα πλήγματα αναφέρεται ότι πραγματοποιούνται από ρωσικούς πυραύλους, και όχι drones καμικάζι. 

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, πραγματοποιηήθηκε επίθεση το πρωί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο. «Και πάλι εκρήξεις εναντίον του Κιέβου το πρωί», έγραψε στο Telegram προσθέτοντας ότι στόχος ήταν υποδομή ζωτικής σημασίας στη συνοικία Desnianskyi.

Από την πλευρά του ο Κίριλο Τιμόσενκο, αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, διευκρίνισε ότι σημειώθηκαν τρία ρωσικά πλήγματα σε αδιευκρίνιστη ενεργειακή μονάδα. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρία πλήγματα σε εγκαστάσεις ηλεκτρικού ρεύματος» στο ανατολικό τμήμα του Κιέβου, σημείωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σε μήνυμα που ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Μικολάιβ, πυραυλική επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς ένα τμήμα πολυκατοικίας, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα. Τουλάχιστον ένας άνδρας έχασε την ζωή του στην επίθεση. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο υπόγειο του κτιρίου λίγο προτού πέσει ο πύραυλος. 

Τοπικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο S 300.

Στην πόλη Ντνίπρο, στόχος των επιθέσεων στόχευσαν ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές» σύμφωνα με τον Κίρυλο Τιμοσένκο, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

See also  Κίνα: Αναστολή χορήγησης βίζας σε Ιάπωνες μετά τα μέτρα για την covid-19

Την επίθεση στο Χάρκοβο επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Oleh Synyehubov. «Σήμερα γύρω στις 8.30 π.μ., ο εχθρός εκτόξευσε οκτώ πυραύλους στο Χάρκοβο από τη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ», αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο τραυματίστηκαν στην περιοχή τρεις ηλικιωμένοι από βομβαρδισμούς και ότι «η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης εξουδετέρωσε 1.428 εκρηκτικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας». Είπε επίσης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι Ρώσοι βομβάρδισαν τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στη γραμμή επαφής.

Την επίθεση στο Κριβί Ριχ επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, Ολεκσάντρ Βίλκουλ. «Γύρω στις 06:30 το πρωί οι κατοχικές-τρομοκρατικές δυνάμεις έπληξαν το βόρειο τμήμα του Κριβί Ριχ. Όσο για τις συνέπειες των εκρήξεων, δεν θα σχολιάσω ακόμη την κατάσταση. Η αγωνία συνεχίζεται. Είναι δυνατές επαναλαμβανόμενες επιθέσεις – μείνετε σε καταφύγια κατά τη διάρκεια αεροπορικού συναγερμού». 

Στο Ζιτομίρ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, διεκόπη η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. «Τώρα η πόλη δεν έχει φως ή νερό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με γεννήτριες«, σημείωσε ο Σέρχιι Σουχόμλιν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ζελένσκι: Συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, να τρομοκρατούν

Σχολιάζοντας το τελευταίο κύμα επιθέσεων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι «η Ουκρανία δέχεται πυρά από τους κατακτητές», οι οποίοι «συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα, να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν αμάχους». 

«Στο Μικολάιβ, ο εχθρός κατέστρεψε πολυκατοιχία χρησιμοποιώντας πυραύλους S-300. Ένα άτομο πέθανε. Επίθεση πραγματοποιήθηκε και στην αγορά των λουλουδιών, στο πάρκο της καστανιάς. Αναρωτιέμαι τι πολεμούσαν οι Ρώσοι τρομοκράτες σε αυτές τις απολύτως ειρηνικές εγκαταστάσεις;», συνέχισε εκφράζοντας παράλληλα την σιγουριά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα κερδίσουν τίποτα με αυτές τις επιθέσεις. 

See also  Πληροφοριοδότης η «νεκρή πεθερά» του Πριγκόζιν- Τι ενόχλησε τον επικεφαλής της ομάδας Wagner

«Το τρομοκρατικό κράτος δεν θα αλλάξει τίποτα με τέτοιες ενέργειες. Θα επιβεβαιώσει μόνο την καταστροφική και δολοφονική ουσία του, για την οποία σίγουρα θα λογοδοτήσει«», είπε. 

naftemporiki.gr

Πηγή