Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ρωσία και Κούβα «ενωμένες ενάντια στην αυτοκρατορία των Γιάνκηδων»

Ρωσία: «Κοινό εχθρό» αποκάλεσε ο Κουβανός πρόεδρος τις ΗΠΑ για τις δύο χώρες

Τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ υποδέχθηκε στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδορς Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δυο τους να δείχνουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην «αυτοκρατορία των Γιάνκηδων», τις ΗΠΑ, τις οποίες ο Κουβανός πρόεδρος αποκάλεσε έναν «κοινό εχθρό».

Ο Ντίας-Κανέλ είναι ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που επισκέπτεται τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εισβολή που έχει καταδικαστεί έντονα σε όλο τον κόσμο.

Ο τόνος των δηλώσεων των δύο ηγετών θύμισε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Σοβιετική Ένωση, η (έπειτα) Ρωσία πάντα υποστήριζε τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για ανεξαρτησία, για την κυριαρχία του», είπε ο Πούτιν στον Κουβανό πρόεδρο στην έναρξη μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

«(Ο κουβανικός λαός) ήταν πάντα αντίθετος σε διάφορους τύπους περιορισμών, εμπάργκο, αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς η Μόσχα υπόκειται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος με ικανοποίηση «είδε την Κούβα να υιοθετεί την ίδια στάση (σήμερα) απέναντι στη χώρα μας».

Οι δύο ηγέτες έκαναν επίσης τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος στη Μόσχα του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν 50 χρόνια και πέθανε το 2016.

Ο Πούτιν χαιρέτισε «ένα λαμπρό άνθρωπο» που «ήταν σε θέση να αναλύσει όλα όσα συνέβαιναν στον κόσμο».

See also  Δολοφονία στο Κουκάκι: Απολογείται σήμερα ο 55χρονος

Ο Ντίας-Κανέλ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, από την πλευρά του καταδίκασε τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» που ο Κάστρο πάντα μισούσε.

«Η Ρωσία και η Κούβα υπόκεινται σε συνεχιζόμενες άδικες και αυθαίρετες κυρώσεις και (οι δύο χώρες) έχουν έναν κοινό εχθρό, την αυτοκρατορία των Γιάνκηδων που χειραγωγεί μεγάλο μέρος του κόσμου», είπε.

«Ο κόσμος πρέπει να αναρωτηθεί: γιατί μας επιβάλλονται κανόνες; Ποιος επιβάλλει αυτούς τους κανόνες;», δήλωσε, δείχνοντας τις ΗΠΑ, τον διπλωματικό και στρατιωτικό σύμμαχο του Κιέβου εναντίον της Μόσχας από τον Φεβρουάριο.

Παρά μια σχετική χαλάρωση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανοκουβανικές σχέσεις εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από βαθιές διαφορές, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.

Ο Κουβανός πρόεδρος πραγματοποιεί 10ήμερη περιοδεία, με σταθμούς την Αλγερία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει τον ενεργειακό τομέα της νησιωτικής χώρας, που υποφέρει από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και ελλείψεις καυσίμων.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ-Ρωσία συμφωνούν και καλούν την Τουρκία να μην εισβάλει στη Συρία

Ρωσία: Καλεί την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση σε Συρία και Ιράκ

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν με τον πρόεδρο της Κούβας στη Μόσχα

Πηγή