Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Σε ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Κρήτης βρίσκεται ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου

Ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου

Στο Κράσι Μαλίων, ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων σε απόσταση 46 χλμ βορειοδυτικά από το Ηράκλειο της Κρήτης στους πρόποδες του όρους Σελένα (1559μ.) βρίσκεται ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου.

Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα… 2400 χρόνια (!) καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο αντιστοιχούν 100 χρόνια.

Γνωρίστε το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης που η φήμη του είναι γνωστή στην Ευρώπη!

Κράσι Μαλίων

Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία του χωριού. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές που τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο.

Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων ιστορικών γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο χωριό, το οποίο ήταν ο τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.

Κράσι Μαλίων

Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Οι πλάτανοι είναι τα στολίδια του χωριού. Σημαντικότερος όμως όπως είναι φυσικό είναι ο εν λόγω πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ο γερο-πλάτανος, όπως τον λένε, που εκτός από γηραιότερος είναι και ο μεγαλοπρεπέστερος της Κρήτης.

Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες.

Ο μνημειακός αυτός πλάτανος βρίσκεται ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 29/8/2011.

See also  Αυξημένη η αεροπορική κίνηση του πρώτου εξαμήνου 2022

Λίγα ακόμα λόγια για το χωριό

Το Κράσι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης, ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό πάνω από την Σταλίδα και μόλις 8 χλμ μετά από τον Μοχό στον δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου. Ο επισκέπτης, ανεβαίνοντας τον ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο με κατεύθυνση το Κράσι, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την πανοραμική θέα της βόρειας ακτογραμμής του Δήμου Χερσονήσου.

Στα βορειοανατολικά του χωριού, στους πρόποδες του όρους Σελένα ,συναντάμε ένα δάσος που αποτελείται κυρίως από αζιλάκους και σπάνιους πρίνους που απαντώνται κυρίως στην Κρήτη. Το δάσος είναι επισκέψιμο μέσω μονοπατιών που ξεκινούν από το Κράσι αλλά και τα Μάλια. 

Δείτε στο βίντεο το χωριό αλλά και τον πλάτανο

Δείτε επίσης:

Πηγή