Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Σοβιετικά άρματα μάχης στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία

«Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά θωρακισμένα οχήματα και άλλο οπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της στις Βαλτικές χώρες.

.Νωρίτερα η εφημερίδα Bild είχε κατηγορήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι εμποδίζει τις παραδόσεις αρμάτων μάχης.

Πολλοί αναλυτές λένε πως η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βαριά όπλα προκειμένου να απωθήσει την ρωσική εισβολή που τώρα έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη εδάφους στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Ενώ ο ελαφρύς οπλισμός και η τακτική της Ουκρανίας είχαν κάποια επιτυχία επιβραδύνοντας την προέλαση της Ρωσίας, η απόκρουση και η ανάσχεση της εισβολής θα χρειαστούν βαρύ οπλισμό στο πεδίο της μάχης όπως άρματα μάχης και οβιδοβόλα, επισημαίνουν.

 Όμως η Μπέρμποκ είπε πως προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα πάρει γρήγορα παλαιότερο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμό που ο στρατός της θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς επιπρόσθετη εκπαίδευση, και πως η Γερμανία το κάνει αυτό ενισχύοντας τα αποθέματα συμμαχικών χωρών που είχαν τέτοιο οπλισμό με αντάλλαγμα σύγχρονο γερμανικής κατασκευής.

Η Γερμανία έχει συμφωνήσει μια τέτοια ανταλλαγή με τη Σλοβενία, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Σλοβενία θα δώσει άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, δήλωσε η πηγή, ενώ το Βερολίνο θα παραδώσει κάπου 20 οχήματα μάχης πεζικού Marder και κάπου 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Fuchs στη Λιουμπλιάνα σε αντάλλαγμα.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν και οι ίδιες ελλείψεις εξοπλισμού, πρόσθεσε η Μπέρμποκ, σημειώνοντας πως οι γερμανικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Αφρική δεν έχουν όλα τα ελικόπτερα που χρειάζονται.

See also  Άρθρο των Times του Λονδίνου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πιεζόμενη από δημοσιογράφους να απαντήσει αν γερμανικά άρματα μάχης Leopard θα σταλούν στην Ουκρανία, είπε πως οι στρατιώτες θα χρειαστούν εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν έναν τόσο προηγμένο εξοπλισμό, και πως το Βερολίνο θα πληρώσει για την εκπαίδευσή τους.

«Παρέχουμε ένα δισεκ. ευρώ επειδή θα πρέπει να σκεφθούμε όχι μόνο τις ερχόμενες ημέρες και τους ερχόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια για τα συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για άμυνα τώρα, αλλά και για μια ελεύθερη Ουκρανία στο μέλλον», είπε.

«Ξέρουμε πως κάθε μέρα μετράει».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή