Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Την ενίσχυση των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν τον χειμώνα, στηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ταχύτερο ανεφοδιασμό στρατηγικών αποθεμάτων αερίου στην ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί επάρκεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

Η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε μέσω της διαδικασίας κατεπείγοντος του Κοινοβουλίου, θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο ποσοστό φυσικού αερίου σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, το οποίο θα είναι 80% έως την 1η Νοεμβρίου 2022 και 90% για τα επόμενα έτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφοδιαστική ασφάλεια και να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι από πιθανούς κλυδωνισμούς στον ανεφοδιασμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Επίσης, όλοι οι αρμόδιοι για την αποθήκευση φορείς θα υποβάλλονται σε νέα υποχρεωτική διαδικασία πιστοποίησης, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από εξωτερικές παρεμβάσεις. Όσοι φορείς δεν εξασφαλίσουν την πιστοποίηση, θα πρέπει να παραιτηθούν από την κυριότητα ή τον έλεγχο εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ. Επιπροσθέτως, οι φορείς εκμετάλλευσης θα χρειάζονται την άδεια της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, εάν επιθυμούν να κλείσουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Προκειμένου να επιταχυνθεί ο ανεφοδιασμός των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ο νέος νόμος θα παρέχει κίνητρα για τις εταιρείες ενέργειας, προσφέροντας έκπτωση στα τιμολόγια μεταφοράς προς ή από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

naftemporiki.gr

Πηγή

See also  «Μην χτίζετε νέες οικιστικές μονάδες στη Δυτική Όχθη» λένε στο Ισραήλ 15 χώρες της ΕΕ