Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Το ψηφιακό ευρώ ίσως δεν χρειάζεται

Κάθε εποχή έχει το δικό της χρήμα. Το ίδιο ισχύει για την ψηφιακή εποχή στην οποία έχουμε εισέλθει. Μερικοί μιλάνε για μετενσάρκωση. Αν είναι έτσι, τότε τα ψηφιακά νομίσματα φέρνουν την μετενσάρκωση του χρήματος στην εποχή μας.

Το κεντρικό ερώτημα όμως παραμένει. Τι καινούργιο φέρνουν στις πληρωμές για το ευρύ κοινό αφού υπάρχουν μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών όπως οι εφαρμογές στα κινητά, οι κάρτες και το e-banking; Η εξήγηση ίσως βρίσκεται εν μέρει αλλού. Στο εύρος της επιρροής των κεντρικών τραπεζών.   

Αναμφίβολα, η δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία χρόνια λειτούργησε σαν καμπανάκι καθώς ήταν ιδιωτικό, ηλεκτρονικό ρευστό στο οποίοι οι κεντρικές τράπεζες δεν είχαν έλεγχο. Αντίθετα, το ψηφιακό ευρώ, το ψηφιακό δολάριο και η ψηφιακή στερλίνα θα ήταν υπό τον έλεγχό τους καθώς εκδότες θα ήταν οι ίδιες. Το επόμενο πράγμα που θα έπρεπε να διασφαλίσουν ήταν πως ο κάτοχος του ψηφιακού ευρώ θα ήταν ανώνυμος όταν έκανε μια πληρωμή, κάτι που δεν συμβαίνει όταν πληρώνει με πιστωτική κάρτα. Τέλος,  οι κεντρικές τράπεζες δεν χρειαζόταν να ανακαλύψουν την πυρίτιδα. 

Η εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας τεχνολογίας που αποδεδειγμένα εγγυάται την ανωνυμία, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους μια δοκιμασμένη τεχνολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα (CBDCs).

Επανερχόμενοι στην αρχική ερώτηση αναφορικά με τις καινοτομίες που το ψηφιακό ευρώ θα πρόσφερε στο ευρύ κοινό ώστε να δικαιολογεί την έκδοσή του, η απάντηση θα πρέπει να είναι συνάρτηση των εναλλακτικών διαθέσιμων μέσων ηλεκτρονικών πληρωμών. Η χρήση των εναλλακτικών μέσων ενέχει κάποιο κόστος. Το e- euro δεν θα είχε τέτοια κόστη και θα ήταν ανώνυμο. Επιπλέον, θα μπορούσε να διευρύνει την διεθνή απήχησή του ευρώ. 

See also  Ο πληθωρισμός έχει κι ένα καλό

Όμως, δεν συμφωνούν όλοι μ’ αυτή τη θέση. Το καλοκαίρι, το CER στο Λονδίνο είχε αποφανθεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν πρόκειται να ωφεληθούν από το ψηφιακό ευρώ. Αντ’ αυτού, η δεξαμενή σκέψης πρότεινε η ΕΕ να κάνει φθηνότερες και πιο ανταγωνιστικές τις ηλεκτρονικές πληρωμές  μέσω κανονιστικών διατάξεων. Όπως ανέφερε ο Zach Meyers, αναλυτής του CER, η προοπτική ενός ψηφιακού ευρώ ακούγεται εντυπωσιακή αλλά δεν θα προσφέρει περισσότερα οφέλη στους ευρωπαίους καταναλωτές από εκείνα που μπορούν ήδη να απολαύσουν.

Τέλος, η κρίση του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως έχει μειώσει την απήχησή τους τόσο στους θεσμικούς επενδυτές όσο και στους επενδυτές λιανικής. Αν θα ανακάμψουν ή όχι στο μέλλον παραμένει ερωτηματικό. Πάντως, η κρίση των κρυπτονομισμάτων αφαιρεί την πίεση που αισθάνονταν οι ΕΚΤ και η Fed για την εισαγωγή των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων το συντομότερο δυνατόν για να μην χάσουν τον έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά, κάποιος ίσως ισχυρισθεί ότι η εισαγωγή του ψηφιακού γουάν από την Κίνα το 2022 δεν επιτρέπει καθησυχασμό. Προφανώς. Όμως, για την ΕΚΤ, αυτό είναι μικρότερης σημασίας θέμα σε σχέση με την Fed. 

Εν κατακλείδι,  το ψηφιακό ευρώ ίσως έχει χάσει μέρος από την λάμψη του.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή