Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Αφγανιστάν-σεισμός: Έλλειψη ειδικών μηχανημάτων – Παγιδευμένοι… στην μοίρα τους

Σχεδόν 2.000 σπίτια καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε απομονωμένη περιοχή του Αφγανιστάν και όπου η έλλειψη ειδικών μηχανημάτων για την απομάκρυνση των συντριμμιών καθυστερεί τις επιχειρήσεις διάσωσης, ανέφερε σήμερα ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Ραμίζ Αλακμπάροφ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να στηρίξει τις εκατοντάδες οικογένειες που χτυπήθηκαν από αυτήν την καταστροφή» την ώρα που η χώρα μαστίζεται ήδη «από τις συνέπειες των πολυετών συγκρούσεων, τις οικονομικές δυσκολίες και την πείνα».

«Πιστεύουμε ότι περίπου 2.000 σπίτια καταστράφηκαν», είπε ο Αλακμπάροφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στην Καμπούλ. Ο αριθμός των εκτοπισμένων, σημείωσε, μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. «Κατά μέσο όρο, μια οικογένεια στο Αφγανιστάν αποτελείται από 7-8 άτομα» και σε κάποιες περιπτώσεις πολλές οικογένειες ζουν κάτω από την ίδια στέγη, εξήγησε.

Από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την απομονωμένη, μεθοριακή ζώνη του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι και άλλοι 1.500 τραυματίστηκαν.

Όλα δύσκολα

Σύμφωνα με τον Αλακμπάροφ, το καθεστώς των Ταλιμπάν έστειλε περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και τέσσερα ή πέντε ελικόπτερα στην επαρχία Πακτίκα, για να απομακρύνουν τους τραυματίες και να παράσχουν βοήθεια στις οικογένειες των νεκρών. Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα για την απομάκρυνση των συντριμμιών, κάτι που δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Οι ομάδες μας δεν έχουν εξοπλισμό για να βγάλουν τους εγκλωβισμένους, αυτό είναι δουλειά των ντε φάκτο αρχών, που έχουν επίσης περιορισμένους πόρους», εξήγησε.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες «δεν είναι επίσης ευνοϊκές», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Χιόνισε χθες στο κεντρικό Αφγανιστάν, η θερμοκρασία έχει πέσει και από χθες βρέχει», είπε.

See also  Συνάντηση Μελόνι – Φον ντερ Λάιεν στη Ρώμη

Το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ, σημείωσε ότι λόγω της ασυνήθιστης για την εποχή κακοκαιρίας, με καταρρακτώδεις βροχές, κρύο και ανέμους, η άμεση προτεραιότητα είναι να βρεθούν ασφαλή καταφύγια για τους άστεγους. Οι πληγέντες χρειάζονται επίσης κατεπειγόντως επισιτιστική βοήθεια και πρόσβαση σε πόσιμο νερό. «Αν και οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και ο άνεμος εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και τα ελικόπτερα μάλλον δεν κατάφεραν να προσγειωθούν σήμερα το απόγευμα», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef, Δρ Μοχάμεντ Αγιόι, οι Ταλιμπάν ζήτησαν τη βοήθεια του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά και άλλων υπηρεσιών για να κάνουν μια εκτίμηση της κατάστασης και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πληγέντων. «Η Unicef έστειλε ήδη κινητές υγειονομικές μονάδες για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες», ανέφερε ο Αγιόι στην ανακοίνωσή του.

Ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Αφγανιστάν ανταποκρίθηκαν επίσης άμεσα για να βοηθήσουν τα θύματα. «Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη χώρα», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ έστειλε επίσης 100 κούτες με φάρμακα στις πόλεις Γκιγιάν και Μπαρμάλ ενώ «είναι καθ’ οδόν» και ένα φορτίο 9,8 τόνων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Ο σεισμός αυτός ήταν ο φονικότερος που έχει σημειωθεί στο Αφγανιστάν εδώ και δύο δεκαετίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή