Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης;

trihoptosi-therapeia

Η αλωπεκία είναι ο ιατρικός όρος για όλους τους τύπους τριχόπτωσης – τόσο στο κεφάλι όσο και στο σώμα και τα άκρα. Η απώλεια περίπου 100 τριχών την ημέρα θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό επειδή νέες τρίχες αναπτύσσονται στη θέση των πεσμένων τριχών. Αν όμως η διαδικασία επιβραδυνθεί για οποιονδήποτε λόγο ή η αποβολή γίνει πιο έντονη, μπορεί να σχηματιστεί μια φαλακρή κηλίδα στο κεφάλι. Αυτό είναι συνήθως πιο χαρακτηριστικό για τους άνδρες, καθώς η τριχόπτωση ξεκινά από την περιοχή του μετώπου και από το μέτωπο.

trihoptosi

Τι προκαλέσει τριχόπτωση;

Υπάρχουν πολλές αιτίες τριχόπτωσης, οι πιο συνηθισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν:

Γενετικοί παράγοντες

Η κληρονομική τριχόπτωση είναι πιο συχνή στους άνδρες και πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυτοάνοσο νόσημα. Σε αυτή την ανδρογενή αλωπεκία, τα μαλλιά τραβιούνται στους κροτάφους και όταν η διαδικασία επιδεινώνεται, η αραίωση επηρεάζει τις περιοχές στα πλάγια και στο μέτωπο.

Τοκετός

Εάν συμβούν σοβαρές ορμονικές αλλαγές στο σώμα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί τριχόπτωση. Μετά τον τοκετό, κατά τους πρώτους 6 μήνες, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, παρατηρείται σημαντική απώλεια μαλλιών. Τα μαλλιά επίσης λεπταίνουν και αναπτύσσονται πιο αργά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και πάλι λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων.

Εποχικότητα

Ο καθένας μπορεί να παρατηρήσει την απώλεια περισσότερων μαλλιών το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Αυτή η τριχόπτωση ονομάζεται “εποχιακή”. Συνδέεται με τις τρεις φάσεις που περνάει ο κύκλος ζωής των μαλλιών και τη λιγότερη έκθεση στον ήλιο. Στον έντονο ήλιο, το σώμα παράγει περισσότερες τρίχες για να δημιουργήσει μια ασφαλή κάλυψη στο τριχωτό της κεφαλής μας. Τα μαλλιά πέφτουν κατά τους μήνες με τις μικρότερες ημέρες και τη λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία.

See also  Ιταλία: Το υπουργείο Υγείας ζητά να ειδοποιείται για κάθε περιστατικό ηπατίτιδας με άγνωστες αιτίες

Έλλειψη βιταμινών

Η συνολική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αν έχουμε υγιή μαλλιά, εξαρτάται από το πώς τρώμε. Εάν ο οργανισμός στερείται ευεργετικών ουσιών, όπως βιταμίνες, διάφορα μέταλλα και ένζυμα, η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Μιλάμε για τις βιταμίνες C, το σύμπλεγμα Β κ.λ.π., αλλά μεγαλύτερης σημασίας είναι η έλλειψη βιταμίνης D η οποία ενισχύει τους θύλακες των τριχών.

Ασθένειες

Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να υποδηλώνει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, αναιμία, ερυθηματώδη λύκο κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις, τριχόπτωση προκαλείται επίσης από το άγχος, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, τη χημειοθεραπεία, την απότομη απώλεια βάρους, καθώς και τη φροντίδα των μαλλιών με ακατάλληλα προϊόντα.

Πώς θεραπεύετε η τριχόπτωση;

Δεδομένου ότι οι αιτίες της τριχόπτωσης είναι ατομικές, κάθε μία απαιτεί διαφορετική θεραπεία. Ανάλογα με αυτό, διορίζονται τοπικοί παράγοντες, αντισυλληπτικά από το στόμα, θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων κ.λπ.

Μεταξύ των καινοτόμων και πολύ αποτελεσματικών μεθόδων είναι οι εξής.

Μεσοθεραπεία μαλλιών

Αποτελεί μια ενέσιμη διαδικασία η οποία είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Μέσω μιας λεπτής βελόνας στο επίπεδο των τριχοθυλακίων σε απόσταση περίπου 1 mm γίνεται έγχυση αυξητικών παραγόντων, όπως βιταμίνες, αμινοξέα κ.λπ.

Χρήση fillers μαλλιών

Η καινοτόμος αυτή μέθοδος παρέχει μέσω ενός filler βιομιμητικά πεπτίδια που αποστέλλονται μέσω του συστήματος νανοκάψουλας μια διαδερμική παράδοση σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και υαλουρονικό οξύ περίπου 0,7%.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Οι θύλακες των μαλλιών μεταμοσχεύονται και η μέθοδος εγγυάται την πύκνωση των μαλλιών με μακροχρόνια αποτελέσματα. Η εμφάνιση των νέων τριχών γίνεται αισθητή μετά τον 3ο μήνα, ενώ μετά από 8-10 μήνες το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό και συνεχίζει να βελτιώνεται. Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται ένας ολοένα και πιο προτιμώμενος και διάσημος τρόπος για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

See also  «Έλιωσε» το Ηρώδειο με τα φιλιά του Παναγιώτη Πιλαφά στη σύζυγό του, Κατερίνα Παπουτσάκη

Η επιτυχής θεραπεία της τριχόπτωσης επιτυγχάνεται μόνο με τη σωστή διάγνωση από ειδικό. Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο κ.λπ. και η χρήση κατάλληλων καλλυντικών είναι σημαντικές για την υποβοήθηση της θεραπείας.