Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Η Άννα Φρανκ πρέπει να κρυφτεί ξανά

Η Αννα Φρανκ πρέπει να κρυφτεί για άλλη μια φορά

«Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί», έγραφε στο «Ημερολόγιό» της η Ανελίς «Ανε» Μαρί Φρανκ που γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929

«Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί», έγραφε στο «Ημερολόγιό» της η Ανελίς «Ανε» Μαρί Φρανκ που γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Ηταν η δεύτερη κόρη του επιχειρηματία Οτο Φρανκ και της Εντίτ Χολέντερ, ενώ η αδερφή της ονομαζόταν Μαργκότ και ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερή της.

Αν υπάρχει κάποιος λόγος να ξαναπούμε την ιστορία της, όπως και το ότι η ίδια, η μητέρα και η αδερφή της δολοφονήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, ενώ το ημερολόγιο που κρατούσε η μικρή στο κρησφύγετο όπου έζησε με την οικογένειά της επί δύο χρόνια αποτελεί ένα από πιο πολυμεταφρασμένα βιβλία παγκοσμίως, είναι ότι η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην περιοχή έχουν αναπάντεχες συνέπειες. Οι οποίες φτάνουν ακόμη και μέχρι τη λογοτεχνία και την Αννα Φρανκ.

Διαβάστε επίσης: ΑΦΜ σε όλους τους 12χρονους από Δευτέρα – Με αυτόματη διαδικασία

Η πρόταση για μετονομασία ενός δημόσιου ημερήσιου κέντρου φροντίδας για μικρά παιδιά, το οποίο από τη δεκαετία του ’70 λεγόταν «Αννα Φρανκ», έχει γίνει το επίκεντρο έντονης εθνικής συζήτησης στη Γερμανία σχετικά με τον αντισημιτισμό, όπως γράφουν σε άρθρο τους οι New York Times. Το ζήτημα δημιουργήθηκε σε μια μικρή πόλη περίπου 75 μίλια δυτικά του Βερολίνου στην επαρχία της Σαξονίας, αλλά καλύφθηκε ευρέως από τον γερμανικό Τύπο.

See also  Ουκρανία: Εκρήξεις σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια

Η πρόταση για μετονομασία του κέντρου φροντίδας για μικρά παιδιά, έχει γίνει το αντικείμενο μιας έντονης συζήτησης στη Γερμανία σχετικά με τον αντισημιτισμό.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια τοπική εφημερίδα της συγκεκριμένης πόλης δημοσίευσε την είδηση ότι το κέντρο ημερήσιας φροντίδας «Αννα Φρανκ» θα μετονομαζόταν σε «World Explorer». Η προτεινόμενη αλλαγή προστέθηκε σε μια ατμόσφαιρα έντονης ανησυχίας για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία, καθώς η Φρανκ μέσω του «Ημερολογίου» της είναι ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, η ώθηση για την αλλαγή του ονόματος προήλθε από γονείς και υπαλλήλους του κέντρου με το νέο όνομα να θεωρείται πιο φιλικό προς τα παιδιά. Η ιστορία της Αννας Φρανκ ήταν δύσκολο να γίνει κατανοητή από τα παιδιά και «οι γονείς με μεταναστευτικό υπόβαθρο συχνά δεν ήξεραν τι να κάνουν με το όνομα», ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τις σχολικές Αρχές. Ο διευθυντής του σχολείου φέρεται να είπε ότι το σχολείο ήθελε ένα όνομα «χωρίς πολιτικό υπόβαθρο».

Διαβάστε επίσης: Eρχεται το Humane Ai Pin

Εν μέσω των αυξημένων εντάσεων στη Γερμανία, το ρεπορτάζ της εφημερίδας ώθησε Εβραίους ηγέτες και πολιτικούς να μιλήσουν. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς έστειλε ανοιχτή επιστολή, στην οποία ανέφερε ότι ο δήμαρχος της πόλης και άλλοι υπεύθυνοι για το κέντρο γυρνούσαν συνειδητά την πλάτη τους στην Αννα Φρανκ. «Οταν οι άνθρωποι, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς του ανανεωμένου αντισημιτισμού και του ακροδεξιού εξτρεμισμού, είναι έτοιμοι να ξεφορτωθούν αδιάφορα τη δική τους ιστορία και θεωρούν ότι το όνομα της Αννας Φρανκ δεν είναι πλέον επιθυμητό στον δημόσιο χώρο, σημαίνει ένας κώδωνας κινδύνου σχετικά με την κουλτούρα μνήμης στη χώρα μας», ανέφερε σε δήλωση που συνόδευε την επιστολή.

See also  Δεν υποχώρησε ο Πάπας - Ουκρανή και Ρωσίδα σηκώνουν απόψε τον σταυρό του Ιησού

Τη Δευτέρα, καθώς οι επικρίσεις αυξάνονταν, η πόλη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι, στην πραγματικότητα, τίποτα δεν είχε ακόμη αποφασιστεί για ένα νέο όνομα, το οποίο εξετάζεται εδώ και μερικούς μήνες.
Πηγή