Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Φόβοι και για έλλειψη τιτανίου λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, ιδιώτες και εταιρίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για την ώρα, δεν υπάρχουν κυρώσεις σε Ρώσους εξαγωγείς εμπορευμάτων, όπως η VSMPO-AVISMA, η οποία προμηθεύει με τιτάνιο τις Boeing και Airbus. Η Airbus είπε ότι βασίζεται στη Ρωσία για τις μισές ανάγκες της σε τιτάνιο, ενώ πηγή της αμερικανικής βιομηχανίας είπε ότι η VSMPO-AVISMA παρείχε το ένα τρίτο των αναγκών της Boeing σε τιτάνιο. Ωστόσο, μια πιθανή απόφαση της Δύσης να μπλοκάρει τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες εμπορευμάτων που εξάγει η Ρωσία, όπως και η αναστολή της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Ρωσία.

Το ορυκτό τιτάνιο αντιπροσωπεύει περίπου το 0,6% της μάζας της Γης. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή «σπόγγου τιτανίου», το οποίο μετατρέπεται σε μέταλλο για βιομηχανικές εφαρμογές. Είναι ένα σκληρό, ισχυρό, ελαφρύ μέταλλο με εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση. Το τιτάνιο είναι τόσο ισχυρό όσο ο χάλυβας, αλλά 45% ελαφρύτερο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόγγου τιτανίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 57% της παγκόσμιας παραγωγής με 210.000 τόνους το 2021, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Τα στοιχεία του USGS δείχνουν ότι ακολουθεί η Ιαπωνία με σχεδόν 17%, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με σχεδόν το 13% της αγοράς. Το Καζακστάν παρήγαγε 16.000 τόνους και η Ουκρανία 3.700 τόνους. Η Ρωσία έχει χαμηλά αποθέματα ορυκτού τιτανίου. «Το 2021 η Ουκρανία ήταν η κορυφαία πηγή εισαγωγών ορυκτού τιτανίου στη Ρωσία», ανέφερε η USGS. «Άλλες κορυφαίες πηγές ήταν το Βιετνάμ, η Μοζαμβίκη και το Καζακστάν». Η USGS εκτιμά ότι η Ουκρανία παρήγαγε 525.000 τόνους συμπυκνωμάτων ορυκτών τιτανίου πέρυσι.

See also  «Αντάλλαξες Ferrari με Twingo» - H Shakira «σφάζει» τον Pique στο νέο της τραγούδι (video)

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σπόγγου τιτανίου πέρυσι με περισσότερους από 16.000 τόνους, από 6.000 τόνους το 2020. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες με περίπου 16.000 τόνους πέρυσι, από 19.000 τόνους το 2020. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σπόγγου τιτανίου στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνοντας 8.000 τόνους και 14.000 τόνους αντίστοιχα πέρυσι. Η δε ανάκαμψη βιομηχανιών όπως οι κατασκευές και η αεροδιαστημική πέρυσι μετά την πανδημία οδήγησε σε άλμα στη ζήτηση για προϊόντα τιτανίου.

Το τιτάνιο χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική βιομηχανία για την κατασκευή των συστημάτων τροχών και προσγείωσης, πτερυγίων και δίσκων για τα πτερύγια των τουρμπινών, στη ναυτιλία χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλοίων και υποβρυχίων και στην αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιείται σε εξαρτήματα για κινητήρες εσωτερικής καύσης όπως βαλβίδες, ελατήρια, μπουλόνια, μπιέλες αλλά προφανώς και στα turbo, σε εξαρτήματα αμαξώματος και επενδύσεις εσωτερικού, ζάντες, εξατμίσεις (με πιο διάσημες αυτές της σλοβενικής Akrapovic) κ.ά, ενώ πριν λίγα χρόνια η Icona μια εταιρία με βάση την Ιταλία παρουσίασε το Vulcano Titanium ένα πρωτότυπο με αμάξωμα κατασκευασμένο από τιτάνιο.

Πηγή: Reuters

Πηγή: